• +32 478 35 69 19
  • info@coldclean.be

Sodastralen

Sodastralen

Sodastralen

Sodastralen is, net zoals droogijsstralen, een zeer milieuvriendelijke manier van stralen. En, ook bij sodastralen wordt het materiaal of de ondergrond absoluut niet aangetast.

Het gebruikte straalmiddel is natriumbicarbonaat, beter bekend als soda. Het is een zuivere, hygroscopische (= vochtaantrekkende) stof, die gemakkelijk oplost in water. Soda heeft de eigenschap om na het stralen te ‘verpoederen’, waardoor de objecten absoluut niet beschadigd kunnen worden. Na het stralen blijft er wel sodastof over, maar dit is oplosbaar in water en dus niet schadelijk voor het milieu. Je kunt de sodastof dus na het stralen eenvoudig wegspoelen met water. Kortom, ook sodastralen is een zeer milieuvriendelijke techniek.

Hoe werkt het?

Sodastralen is stralen met natriumbicarbonaat. Door middel van perslucht worden de sodakorrels tegen het te reinigen oppervlakte gestraald. Wanneer de sodakorrels de oppervlakte raken, breken ze. Zo houd je sodastof over en ontstaat er geen schade aan het te reinigen oppervlak. Omdat bij de inslag de deeltjes uit elkaar slaan, wordt er geen warmte verplaatst aan het oppervlak. Dit voorkomt vervormingen van het gestraalde materiaal en maakt de methode uitermate geschikt voor het schoonstralen van dun plaatmateriaal, zoals carrosserie, of het verwijderen van verf op metalen, vuil op een stenen ondergrond, …

Soda is een natuurlijk oplosbaar product en dus niet schadelijk voor het milieu. 

Sodastralen is een droge techniek. Na het sodastralen zal het echter veel stof nalaten, omdat de soda volledig uit elkaar spat tijdens het stralen.


Een unieke eigenschap van sodastralen is dat de oppervlaktestructuur van het object niet wordt veranderd. Met andere woorden, het originele materiaal wordt niet aangetast, en kan dus ook niet beschadigd worden.

Toepassingen

Sodastralen is zeer geschikt voor het reinigen van gevoelige materialen, die absoluut niet beschadigd mogen worden, zoals:

  • Versnellingsbakken, cardanassen, remklauwen, motoren, cilinderkoppen, waterpompen, carburateurs,…;
  • Het verwijderen van verf, lak of chemicaliën op verschillende materialen, zoals glas, zachte of harde steen, aluminium, allerhande metalen,…;
  • Boten, zowel polyester, hout, aluminium als staal;
  • Monumenten in steen, hout of metaal;
  • Automotive: het verwijderen van een enkele laag lak of verf.